EHBO instructeur

De belangrijkste bedoeling van eerste hulp is het redden van een leven. De handelingen van het slachtoffer, vrienden en familieleden van het slachtoffer zijn ook belangrijk in de eerste hulp training, omdat het dient als een effectieve manier om eerste hulp te leren aan jongeren.

Als het slachtoffer bewusteloos is, is het moeilijk vast te stellen of hij ademt of niet. Andere problemen zijn zwarte en blauwe plekken, vloeistoffen, vreemde voorwerpen, botbreuken. Het is gemakkelijk om vergeetachtig te zijn als het gaat om eerste hulp bij ongevallen. Het is ook een goed idee om van tevoren een lijst te maken van de medicijnen die vaak worden gebruikt bij de eerstehulpopleiding en ook te vermelden welke medicijnen aan vervanging toe zijn. Een lijst van de geneesmiddelen is zeer belangrijk ter voorbereiding op een noodgeval. Houd echter niet alleen rekening met de lijst van geneesmiddelen, maar ook met de plaats van het letsel en het tijdstip waarop het moet worden behandeld. Vermeld ook welk type behandeling het nuttigst zou zijn voor het type verwonding. Dit zijn de dingen die u in de EHBO-opleiding moet opnemen.

-Red het leven van de gewonde door zijn nek te stabiliseren.

Probeer het slachtoffer niet te verplaatsen nadat hij bekneld is geraakt. Houd hem stevig op de grond en gebruik uw lichaamsgewicht om zijn hoofd en bovenlichaam te bewegen. Zo voorkomt u dat hij valt en verdere verwondingen oploopt. Indien mogelijk, laat de persoon rechtop zitten terwijl u zijn hoofd ondersteunt.

-Voordat u eerste hulp verleent, verwijdert u alle veters en ringen uit de kleding van het slachtoffer.

Pak het slachtoffer bij zijn handen en ga vanaf de grond naar zijn voeten toe. Als u midden op de weg of in een tuin staat, zorg er dan voor dat u zijn voeten stevig vasthoudt. Laat zijn handen niet los, dat kan pijn doen. U moet uw handen aan zijn zijde plaatsen en bij de knieën buigen op zo’n manier dat uw dijbeen maximaal wordt blootgesteld. Knip het verband door of wikkel het onder de wond van de gewonde.

-Verplaats de gewonde of zieke niet. Als u beweegt, brengt u ook uw eigen leven in gevaar.

Houd de vitale functies van het slachtoffer in de gaten totdat hulp arriveert of u opdracht krijgt de patiënt naar een ziekenhuis te brengen. Voordat u de gewonde helpt, moet u kalm, ontspannen en voorbereid zijn. Als je ze haastig naar het ziekenhuis brengt, kun je hun wonden verbranden in plaats van ze te helpen. Stel eerst en vooral vragen zoals waar is de verwonding, hoe ernstig is de verwonding, is er bloed of urine?

-Ken de nood gebaren.

Als de persoon bekend staat als diabeet en in acute nood verkeert, dien dan de eerder beschreven injectie toe. Vergeet nooit de temperatuur van de wond te controleren. Tijd is een zeer cruciale factor, aangezien een zieke patiënt een zo grondig mogelijke verzorging nodig heeft.

Probeer de patiënt nooit te verplaatsen, want beweging kan de wond afknellen of de hechtingen losmaken. De patiënt zal het snelst na het eerste trauma weer bij bewustzijn komen en moet onmiddellijk worden verplaatst.